Vliegen overlast bij Falabella paardjes, what to do !

Vliegenmasker Falabella

Gelukkig stijgen de temperaturen weer, maar dat betekent ook dat de Falabella’s weer te maken krijgen met vervelende vliegers. Dazen en mugjes zwermen rond hun ogen, prikkend en stekend terwijl ze op de wei of in de stal zijn.

Vliegen, mugjes, knutten, horzels en dazen zijn dol op de geur van Falabella’s en weten dat ze daar voedingsstoffen kunnen vinden. Het traanvocht van een Falabella is een favoriete plek voor deze insecten om te landen en te irriteren, wat leidt tot meer traanvocht en soms zelfs oogontstekingen.

Plasjes in de wei zijn ideale plekken voor vliegende insecten om hun eitjes te leggen, en mesthopen dienen als voedselbron en broedplaats voor vliegen. Vochtige stallen zijn ook aantrekkelijk voor deze insecten om hun eitjes kwijt te raken.

Maar wat kun je hieraan doen? Hier zijn enkele suggesties en tips:

– Houd de stallen zo droog mogelijk en installeer speciale lampen, kleefstrips en ventilatoren om de luchtstroom te verbeteren.

– Hang vliegenvallen op, deze zijn te koop maar je kunt ze ook zelf maken met behulp van online handleidingen.

– Reinig voer- en drinkbakken regelmatig met azijn en citroensap.

– Houd de weide vrij van mest en vermijd gebieden met waterpoelen.

– Plant insectenwerende planten langs de randen van de weide, zoals Citroenmelisse, Citroengeranium, Lavendel, Rozemarijn, Goudsbloem en Kattenkruid.

Als er dazen in de wei zijn, kun je een dazenval gebruiken of er zelf een maken met behulp van online handleidingen. Dazen kunnen door alles heen bijten, dus gangbare sprays zijn niet altijd effectief.

Vliegen hebben een hekel aan knoflook. Door je Falabella dagelijks een beetje knoflook te geven in de vorm van olie, poeder, gedroogd of vers, kun je hun weerstand verbeteren en vliegen op afstand houden. Een combinatie van appelazijn en knoflook is ideaal voor de zomer, maar let op de dosering om mogelijke bijwerkingen zoals jeuk en allergische reacties te voorkomen.

Er zijn verschillende vliegenmaskers en vliegendekens beschikbaar om je Falabella te beschermen. Deze zijn gemaakt van licht materiaal dat de lichaamstemperatuur niet verhoogt, en sommige zijn zelfs verkrijgbaar met halsstukken. Zorg ervoor dat het vliegenmasker goed aansluit om het hoofdje, zodat er geen vliegen doorheen kunnen komen.

Het goede nieuws is dat het vliegende volk meestal verdwijnt in het najaar en vooral in de winter.

© Stal Jaegersrust | Realization Horsedesign.nl