Orenspel bij Falabella’s -wat vertellen ze je ?

Falabella

Aan de stand van de oren van je Falabella kun je veel aflezen, omdat ze elk oor onafhankelijk van elkaar 180 graden kunnen draaien. Wanneer ze ontspannen in een weiland staan, kunnen ze elk klein geluid detecteren en van nature bepalen welke kant ze op moeten vluchten. Hun gehoor is veel beter ontwikkeld dan dat van mensen; ze horen geluiden harder en kunnen ook andere tonen waarnemen die voor mensen niet hoorbaar zijn.

Geluiden op een afstand van 4 kilometer zijn voor hen hoorbaar; hoogfrequente geluiden zoals bijvoorbeeld het geluid van een vleermuis zijn waarneembaar, terwijl laagfrequente geluiden via het kaakbeen naar het middenoor worden overgebracht.

Door te kijken naar de stand van de oren in combinatie met hun lichaamstaal, kun je hun emotionele toestand monitoren. Je kunt zien waar hun aandacht naar uitgaat, of ze dreigen te schoppen, of dat ze ergens ongemak ervaren. Oren gespitst naar voren duidt op gerichte aandacht, maar ze kunnen ook één oor naar jou richten terwijl ze met het andere oor de omgeving scannen.

Een angstige Falabella zal zijn focus en oren op het angstige object richten, in combinatie met gespannen lichaamstaal. Een Falabella in paniek en op de vlucht zal de oren naar beneden en naar achteren richten.

Nervositeit kan zich tonen door een orenspel dat alle kanten op beweegt. Bij agressief gedrag zullen de oren plat in de nek liggen, terwijl de hoofd- en hals houding zal dalen.

Bij ontspanning zullen de oren relaxed een beetje opzij hangen, maar ontspannen oren en spanning in de ogen, neus en lippen kunnen ook duiden op lichamelijk ongemak.

We herkennen ook een neutrale ‘niks aan de hand’-stand, waarbij de oren rechtop staan en de oorschelpen naar buiten zijn gedraaid om een zo groot mogelijk bereik van geluiden op te vangen.

Het gaat echt om het totaalplaatje, maar de oren zijn een goede indicator van de gemoedstoestand; wanneer je veel observeert, zul je de verschillen gaan opmerken.

© Stal Jaegersrust | Realization Horsedesign.nl