Falabella’s die zand eten, en nu ?

Falabella's die zand eten

Soms valt het op, soms gaat het volledig onbewust; Je Falabella eet zand! Sommige Falabella’s doen het bijna niet en sommige Falabella’s maken er een gewoonte van. Falabella’s zijn er extra gevoelig voor wat het extra gevaarlijk kan maken. Zand eten kan namelijk leiden tot zandkoliek en verstoppingen. In deze blog wordt uitgelegd wat het precies is en wat er tegen gedaan kan worden.

Waarom eet mijn Falabella zand?

Zoals kort al even gezegd doen sommige paarden en pony’s dit heel sporadisch maar anderen hebben er een echte gewoonte van gemaakt. Anderzijds gaat het ook heel vaak onbewust bijvoorbeeld op te kort gras. Wanneer paarden het te korte gras proberen te eten, trekken ze de sprietjes vaak met wortel en al uit de grond waardoor er bij elk sprietje zand met de wortels mee komt. Het kan ook voorkomen dat er al zand in het hooi of kuilvoer zit. Bijvoorbeeld wanneer er gehooid is bij extreme droogte waardoor er stoffig zand in het hooi is komen te zitten of wanneer er zo kort mogelijk is gemaaid om zoveel mogelijk hooi in een baal te krijgen.

Anderzijds zijn er nog de paarden en pony’s, waaronder ook Falabella’s, die heel bewust zand eten. Dit doen ze bijvoorbeeld door kuilen te graven en aan het zand te gaan likken. Sommige nemen zelfs hele happen zand! Dit kan komen door bijvoorbeeld verveling. Een andere oorzaak kan een te kort aan bepaalde vitamine en mineralen zijn.

Het is daarom verstandig om de voeding van het betreffende dier eens te bekijken, bevat deze voldoende voedingsstoffen? Geef je voldoende?

Hoe weet ik of mijn Falabella zand in de darmen heeft?

Zand kan door de darmen van het paard niet verwerkt worden en zakt als een soort van zandbank in de darmen van het paard. Het zand hoopt zich op in de lager gelegen gedeeltes van de darmen omdat het lichaam zelf zand niet kan verwerken. Dit kan als snel oplopen tot serieuze hoeveelheden.

De gezondheid van het paard zal achter uitgaan en de eerste symptomen zullen zich redelijk snel aandienen: Lusteloosheid, opgezette buik, diarree, vermagering. Doordat de zandbank groter en groter wordt, zal de beweeglijkheid van de darmen tot slot af gaan nemen en ontstaat er uiteindelijk een verstopping met hevige buikpijn (koliek) tot gevolg.

Zelf testen

Zelf testen of je paard of pony zand in de darmen heeft is redelijk eenvoudig. Je pakt een verse mestbal uit de stal en doet deze in een plastic handschoen (zo als die van de dierenarts). Je vult deze bij met water en laat de mestbal hierin uiteen vallen. Daarna laat je de handschoen even hangen. Het zand zal naar beneden zakken omdat dit zwaarder is dan de mest. Uiteindelijk kun je zelf zien of voelen hoeveel zand er onderin de vingers van de handschoen is gezonken. De uitslag van deze test is overigens zonder garanties. Het kan zijn dat er toch zand aanwezig is in de darmen terwijl het in de mest niet te vinden is. Bij twijfel of koliekverschijnselen daarom altijd de dierenarts raadplegen.

Wel is het verstandig om te onthouden dat wanneer er geen zand in de zak of emmer zit dit geen garantie is voor dat er geen zand in de darmen zit. Geef in dat geval gedurende een week psyllium en herhaal de mesttest.

Heeft je paard koliek en is de verwachting dat dit wordt veroorzaakt door zand, dan kan een veearts besluiten om gebruik te maken van een röntgenfoto. Op deze manier kan een veearts met zekerheid vaststellen dat er sprake is van zandkoliek.

Hoe kun je het voorkomen?

Er zijn verschillende preventieve maatregelen en middelen die je in kunt zetten om de inname van zand te beperken of om het preventief tegen te gaan.

Is je hooi of kuil stoffig of zanderig? Dompel het voor het voeren onder water zodat de stof en het zand eraf kan spoelen alvorens je het aan het paard voert. Krijgen jouw Falabella’s buiten te eten? Voer ze niet van de grond maar vanuit een hooibak bijvoorbeeld. Laat de paarden en pony’s niet van te kort gras eten. Doe regelmatig een test.

© Stal Jaegersrust | Realisierung Horsedesign.nl