Natuurlijke manier van ontwormen

Er is ook een ander pad wat je kunt volgen

Naar aanleiding van onze voorgaande blog over het ontwormen van een Falabella, is er ook een alternatief voor het ontwormen met natuurlijke middelen. Hierdoor maak je geen gebruik van medicijnen en blijf je toch zorgen voor de gezondheid van je Falabella.

Darmflora

Darmflora omvat alle goede en slechte bacteriën die in de darmen leven. Deze bacteriën helpen bij het verteren van voedsel, het behouden van gezondheid en immuniteit, en bij de spijsvertering en stoelgang. Niet alleen mensen, maar ook Falabella’s hebben een darmflora. Ontwormingsmiddelen bestrijden zowel de slechte als de goede bacteriën in de darmen. Wanneer je een ontwormingskuur gebruikt, breekt dit de gehele darmflora af, wat opnieuw opgebouwd moet worden. Te vaak ontwormen kan voorkomen dat de darmflora zich goed herstelt, waardoor goede bacteriën verdwijnen.

Wormen in de darmen

Elke Falabella draagt een aantal wormen in zijn/haar darmen. Dit zorgt voor een natuurlijke balans. Echter, wanneer er te veel wormen aanwezig zijn, kan dat schadelijk zijn en kan je Falabella ziek worden. Ontwormen is niet slecht, maar overmatig gebruik kan de balans verstoren. Bovendien kunnen wormen uiteindelijk immuun worden voor de ontwormingskuur.

De bestrijding

Zoals in de vorige blog beschreven, kun je veel doen om te voorkomen dat wormen zich verspreiden. Zorg ervoor dat de weerstand van je Falabella goed blijft door goede en niet te veel voeding te geven, hygiëne te onderhouden en een goed georganiseerd weidemanagement te hebben. Als je Falabella toch te veel wormen heeft en je wilt geen chemische medicijnen gebruiken, kun je je Falabella op een natuurlijke manier ontwormen.

Probiotica

Probiotica is een eerste natuurlijk middel dat de darmflora op een natuurlijke manier herstelt. Probiotica bevat levende bacteriën die de disbalans in de darmen herstellen, waardoor de weerstand van je Falabella verbetert en wormen moeilijker kunnen nestelen.

Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde, ook wel celiet genoemd, bestaat uit skeletjes van 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes. Het skelet bestaat uit bijna 100% silicium en andere sporenelementen. Dit natuurlijke middel bestrijdt wormen en voorkomt dat eitjes in de mest van je Falabella veranderen in larven. Daarnaast versterkt het de maag en beschermt het de darmwand.

Kruiden

Bepaalde planten en kruiden kunnen een positief effect hebben op de bestrijding van wormen. Door verschillende kruiden af te wisselen, worden worminfecties verminderd. Voorbeelden van wormbestrijdende kruiden zijn knoflook (Allium sativum), bitterhout (Picrasma excelsa), gladde iep (Ulmus fulva), kaneel (Cinnamomum zelandicum) en tijm (Thymus vulgaris). Kruiden die het immuunsysteem versterken zijn Griekse Alant (Inula helenium), venkel (Foeniculum vulgare), cayennepeper (Capsicum minimum) en kleefkruid (Gallium aperine). Het is riskant om zelf de hoeveelheid en samenstelling van kruiden te maken, tenzij je zeker weet dat het geen kwaad kan voor je Falabella. Het is aan te raden om samen met een deskundige een kruidenmengsel af te stellen dat voldoet aan de eisen van je Falabella.

Verm-X

Een voorbeeld van een kruidensupplement is Verm-X, verkrijgbaar in brokjes, waardoor het makkelijker is voor de Falabella om het te consumeren dan een spuit met pasta. Verm-X ondersteunt de darmgezondheid en bestrijdt wormen. Het bestaat uit elf kruiden en is ook verkrijgbaar als voer of in vloeibare vorm. Raadpleeg de bijsluiter voor de juiste dosering.

Er zijn nog veel meer natuurlijke producten die je voor je Falabella kunt kopen. Het voordeel van deze producten is dat ze de darmflora en weerstand versterken. Voor het beste middel kun je het beste informeren bij een bevoegde deskundige, zodat je je Falabella op een natuurlijke en gezonde manier kunt ontwormen.

© Stal Jaegersrust | Realisierung Horsedesign.nl