Huisvesting van een Falabella paardje

Falabella

Ruimte

Veel mensen vinden het moeilijk in te schatten hoeveel ruimte een Falabella eigenlijk minimaal nodig heeft. Vanwege hun kleine gestalte denken mensen vaak dat ze niet veel ruimte nodig hebben. Hoewel ze klein zijn, is het belangrijk dat ze toch voldoende ruimte hebben om te rennen en hun benen te strekken. Als dit niet mogelijk is, is de ruimte te klein voor het permanent huisvesten van een Falabella. Als voorbeeld kunnen we de afmetingen van een rijbaan nemen. Deze zijn vaak 20m x 40m. Op deze oppervlakte kunnen prima 2 Falabella’s permanent worden gehouden, zij het minimaal. Bij een zandpaddock, mits goed schoongehouden, is er niet veel aan de hand. Het regelmatig schoonhouden van deze kleine oppervlakte voorkomt bijvoorbeeld wormenbesmetting.

Als het gaat om een stuk grasland, zal het gras op deze kleine oppervlakte met minimaal 2 Falabella’s niet lang groen blijven. In dit geval moeten de dieren goed worden bijgevoerd met hooi en extra aandacht en beweging krijgen. Bij een kleine leefomgeving is extra beweging van groot belang, bijvoorbeeld door te wandelen, aangespannen te rijden, te longeren of mee te lopen langs de fiets.

Gezelschap

Een Falabella alleen is absoluut geen optie, omdat ze kuddedieren zijn. Een Falabella moet altijd minstens één soortgenoot als gezelschap hebben. Een schaap of geit is geen geschikt gezelschap voor een Falabella. Als een Falabella geen soortgenoot heeft, kan het dier vereenzamen, wat een vorm van verwaarlozing is.

Schuilmogelijkheid

Over het algemeen kunnen Falabella’s prima tegen verschillende weersomstandigheden en dus 24/7 buiten worden gehouden. Ze ontwikkelen in de winter een dikke wintervacht die hen beschermt tegen regen en kou. Toch vinden veel Falabella’s het prettig om een schuilmogelijkheid te hebben, zoals een schuurtje of inloopstal, zodat ze kunnen kiezen of ze droog binnen willen blijven of buiten willen staan.

Stal

Overdag buiten en ’s nachts op stal is ook een prima optie. Een groot voordeel van een stal is dat je de Falabella’s individueel kunt voeren en in alle rust hun portie kunnen laten opeten. Een stal voor een Falabella hoeft niet zo groot te zijn als die voor een groot paard. Een afmeting van 2m bij 2m is prima. Voor grotere Falabella’s en pony’s is meer ruimte gewenst, en voor merries die moeten bevallen is een kraamstal van minimaal 3m bij 3m nodig. Wat betreft de bodembedekking zijn er verschillende opties mogelijk, zoals stro, zaagsel of vlas, die allemaal geschikt zijn voor Falabella’s en kleine pony’s.

© Stal Jaegersrust | Realisierung Horsedesign.nl