Longeren met een Falabella paardje

Falabella Indya Resto Cazador

Meestal beginnen we met longeren wanneer een paardje 3 jaar oud is, dan zijn de meeste paardjes volgroeid en mentaal wat meer stabiel. Het paardje moet gewend zijn rustig aan de hand mee te lopen, en wanneer je voor de eerste keer begint let er dan op dat er in de directe omgeving niet teveel geluiden en prikkels zijn. Er is vaak ook wat meer ontspanning als het paardje net gegeten heeft, en wacht even tot na een hengstigheids periode van een merrie.

Je kunt longeren in een omheinde buitenbak of binnenbak, ideaal is een omheinde longeerring echter dat is niet altijd voorhanden.  In eerste instantie zal het paardje de neiging hebben om de rechte lijnen van een bak te volgen, ze zoeken als het ware steun bij de omheining.

In eerste instantie heb je niet meer nodig als een halster een  longeerlijn, een longeerzweep, en handig is een longeer bitstukje , waardoor je met het van hand veranderen ( rechtsom en linksom )  de longeerlijn niet hoeft te verplaatsen.

Loop in eerste instantie met het paardje mee langs de omheining en laat hem voorzichtig kennis maken met de longeer zweep door deze zachtjes over het lichaam te aaien. Zorg ervoor dat je het paardje in de tijd dat je hiermee bezig bent zowel op de linker als rechterkant laat lopen zodat hij evenredig aan beide kanten belast wordt. Ook verder in de training is dit een belangrijke afwisseling in de oefeningen.

Tijdens het lopen naast het paardje neem je steeds meer afstand door de longeer lijn verder te laten vieren, zonder dat deze over de grond gaat slepen, en probeer op een cirkel te komen, dit noemen we ook wel de volte. Het paardje zal in eerste instantie  proberen naar je toe te lopen, maar maak dan de afstand weer wat kleiner , terug naar de aanleuning van de omheining en weer opnieuw proberen de cirkel in te zetten.  De positie van jouw ten opzicht van het lopende paardje is niet haaks, maar wat schuin naar de achterzijde van het paardje gericht .

Wanneer het paardje stappend netje op de volte loopt, dan kun je hem  of haar met je stem aanmoedigen om te gaan draven en ook te galopperen.  Door regelmatig te longeren verbeter je de balans en de spieropbouw, en vormt de basis voor uitbreiding naar b.v.b. het mennen, of zwaardere trainingen met dubbele longes, of gewoon het beter in contact komen met je paardje.

© Stal Jaegersrust | Realisatie Horsedesign.nl