Stal Jaegersrust -Oldeberkoop (fr)

In 1990 betrokken wij een 200 jaar oude boerderij in het romantische en authentieke dorpje Oldeberkoop in zuidoost Friesland. 

De naam ” Jaegersrust” heeft deze boerderij te danken aan zijn ligging in het prachtige Drents Friese Wold tussen de rivieren de Tjonger en de Linde. In vroegere tijden werd deze boerderij gebruikt om de paarden te wisselen die langs de rivieren vrachtboten moesten voorttrekken op het zogenaamde “jaegpad”.

De stallen en de ruimte eromheen gaven ons de gelegenheid om onze paardenhobby te intensiveren en onze dieren op ons eigen erf te huisvesten. In 2009, na 25 jaar intensief met eigen paarden te hebben gewerkt, brak er een nieuwe fase aan in de liefde voor deze viervoeter.  Veel onderdelen binnen de paardenhouderij/sport waren voorbijgekomen, maar het fokken was nog steeds een nieuw gebied.

Op zoek naar een ras die ons tot de verbeelding sprak, kwamen wij keer op keer uit op de mystiek rondom het enige echt mini paardenras ter wereld de “Falabella“.

Ja………het is klein, maar ze vullen alle behoeftes in die grote paarden ook met zich meebrengen, behalve dat je er niet op kunt rijden. Na een intensieve onderzoek fase hebben we een beperkt aantal kwalitatief hoogwaardige merries kunnen kopen, waarmee we ons fokprogramma hebben ingezet, de kwaliteit van deze merries heeft zich inmiddels al bewezen in gezondheid, primering, en hun veulens. En we hopen hiermee ook een bijdrage te kunnen leveren aan de bescherming en behoud van dit unieke paardenras.

 Na 25 jaar op deze fijne boerderij te hebben gewoond, is hier in April 2016 verandering in gekomen, en zijn wij 100 meter verderop verhuisd naar een erf met een historisch koetshuis die volledig gerenoveerd en aangepast is aan onze falabella paardjes.

Onze kudde Falabella is in de loop der jaren gegroeid, en aan de hoeveelheid stallen, en aan beschikbare vierkante meters komt een keer een einde. Dit heeft ons doen besluiten om in 2021  een samenwerking aan te gaan met een enthousiaste Falabella familie:  

Shane en Marieke en hun dochters in Opende( 25 minuten vanaf Oldeberkoop) , die een belangrijk deel van de kudde hebben overgenomen en gehuisvest op een nieuwe plek met veel ruimte in land en stallen

Ik wens u veel kijk en lees plezier

Yvonne van Werkhoven – Oldeberkoop

Shane Alders & Marieke van Schepen – Opende

© Stal Jaegersrust | Realisatie Horsedesign.nl