Geschiedenis en fabels

Onze Falabella’s komen oorspronkelijk alleen van Señor Falabella ranch in Argentinië. De Falabella is een echt miniatuurpaard, en dus geen kleine pony als de shetlander. De maat is niet de belangrijkste eigenschap van de Falabella, maar het is een harmonieus, evenwichtig en perfect geproportioneerd klein paardje , met een fijne bot structuur, slanke buik en flanken, teder en met een zachtaardig karakter.

Falabella ’s mogen niet verward worden met Shetland pony’s, die een normaal hoofd hebben een stevig lichaam en korte beentjes.

Er worden veel historisch feiten en fabels verteld over de beroemde Falabella’s

De Falabella in Argentinië

De Spanjaarden brachten in de 15e eeuw paarden mee naar Argentinië. Dit waren afstammelingen van de Andalusische en Spaanse Berber paarden, die bekent stonden om hun kracht en weerstand onder zware omstandigheden, met als doel Argentinië te veroveren.

De Spanjaarden werden verslagen en de paarden werden aan hun lot op de pampa’s overgelaten in de vrije natuur. Gedurende een aantal eeuwen, de strenge weersomstandigheden, en een sober leefmilieu ontstond er een verminderde omvang, en resulteerde in een natuurlijk klein paardenbestand.

Er is een verhaal dat een kudde paarden in een bergkloof terecht was gekomen waar alleen cactussen als voedsel ter beschikking was. Een dergelijk verhaal is ook bekend van Hereford koeien die afgesloten zaten in een bergkloof van de Rocky Mountains, en jaren later werden teruggevonden en de nakomelingen kleiner bleken te zijn door gebrek aan voldoende voedsel met de juiste voedingsstoffen.

De familie Falabella

Omstreeks 1840 werden deze kleine paarden gezien in de buurt ten zuiden van Buenos Aires door Patrick Newell, die de kleinste paarden uit de kudde haalden en daarmee selectief begon te fokken, met als doel een echt klein paard te ontwikkelen. De kennis die hij daarmee in de loop der jaren op deed, droeg hij over aan zijn schoonzoon Juan Falabella, die vervolgens de kennis weer overdroeg aan zijn zoon Emilio, en die aan zijn zoon Julio Falabella.

Een ander verhaal beweert dat Juan Falabella een kudde volbloedpaarden naar het barre en winderige deel van Pantagonie had gestuurd, en ze was vergeten. Jaren later herinnerden de kleinkinderen zich het verhaal van de paarden en gingen naar ze kijken. Er wordt gezegd dat ze alleen de hele kleine paarden vonden. Kennelijk hadden alleen de allerkleinste het overleefd, aangezien zij konden schuilen en grazen tussen het lage struikgewas. “Onwaarschijnlijk”.

Fokprogramma

Gedurende vele jaren hebben ze in hun fokprogramma gebruik gemaakt van een verscheidenheid van paarden rassen met inbegrip van het inheemse Argentijnse Criollo paard, en paardachtigen met Pinto en Appaloosa merk tekens. In 1950 nam Julio Falabella de farm van zijn vader over, inmiddels was er een serieuze kudde klein geschapen, en middelgrote falabella ’s in alle kleuren, inclusief de Pintos, en een aantal zeer zeldzame en kleurrijke Appaloosa ’s die hun favorieten waren.

In de jaren 1960 stuurde Julio Falabella, zijn miniatuur horses naar de VS en andere landen. Verschillende artikelen werden geschreven in Horse magazines, National Geographic, en het nieuws verspreiden zich als een lopend vuur. Een eeuw van selectief fokken gedurende een aantal generaties, Julio en zijn Falabella miniatuur Horses werden beroemd en enkele van de rijkste en meest beroemde mensen verzochten hem zijn paardjes te exporteren. Onder hem waren koningen, prinsen, presidenten zoals de Kennedy’s en filmsterren waarbij het niet ongebruikelijk is en was om astronomische prijzen te betalen voor een aantal van de kleinste en beste Falabella’s.

In de jaren 1970 werden de Falabella’s in kleine groepen ingevoerd, in die tijd had Julio een groot aantal van de kleinste Falabella’s op zijn enorme ranch, met een perfectie bevleesdheid in alle kleuren. Het was in deze jaren dat de geïmporteerde Falabella miniatuur Horse in Amerika werden geregistreerd door de Falabella Miniature Horse Associaton. Er zijn minder dan 1500 Falabella’s geregistreerd bij deze association sinds haar oprichting in 1973.

Wanneer Julio in 1980 komt te overlijden, wordt zijn levenswerk in Argentinië voortgezet door zijn vrouw Maria Luisa Falabella en zijn zoon Julio en dochter Maria Angelica Falabella, die later naar de Verenigde Staten verhuisden en een groep van de betere kleine en kleurrijkste falabella’s mee nam. Beide farms bleven primaire producenten en exporteurs van Falabella’s tot aan de pensionering van Maria Angelica Falabella in 2006.

Mythische dieren

De Falabella behoort al sinds de oudheid tot de mythische dieren, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eenhoorn een werkelijk bestaand dier. In de oude Azteekse vertellingne wordt het dier al sporadisch benoemd. Als enige van de paarden kan een Falabella goed overleven door het eten van insecten en kleine reptielen ?, en als enige van de paarden kan een Falabella braken ?, andere paarden kunnen dit niet. Falabella’s kregen wereldwijde bekendheid door hun optreden in The Dukes of Hazzard. Voordien waren zij alleen bekend onder de kenners.

Ook kwam het ras in het nieuws omdat er werd gesuggereerd dat een succesvolle paard Bonfire, waar Anky van Grunsven diverse prijzen mee won, een halfbloed Falabella is ? Hoewel Bonfire officieel een bruine Oldenburger is gaat het gerucht dat zijn vader Welt As niet zijn echte vader is, maar dat Bonfire’s moeder in het geheim gedekt is door een Falabella hengst !  ………
Bron: WIKIPEDIA

© Stal Jaegersrust | Realisatie Horsedesign.nl