Falabella ras kenmerken

Een Falabella paardje is niet altijd direct te herkennen, een klein pony’tje is geen Falabella paardje. Alleen de Falabella’s met de juiste bijbehorende documenten, en de erkende inschrijving bij het oude FSE -Falabella Stamboek Europe of het nieuwe stamboek EFS European Falabella Studbook voorzien van de bijbehorende DNA papieren mogen zich tot dit unieke ras scharen.

Fokdoelstellingen en een rasstandaard omschrijving zoals deze zijn vastgesteld door het EFS -European Falabella Studbook is tot stand gekomen na afstemming en instemming van het  moederstamboek in Argentinië het ACCF. Gebaseerd op een lange termijn visie over de vooruitgang van de genetische variatie binnen de “beperkte zuivere”populatie is het inperken van inteelt van cruciaal belang, omdat dit een van de oorzaken is van erfelijke afwijkingen, verminderde vruchtbaarheid en een kortere levensverwachting.

Falabella Stamboek Europe

Sinds 2012 beschikte het Falabella Stamboek Europe over een aanvullend softwarepakket voor de berekening van het inteeltcoëfficiënt. De uitkomsten hiervan werden zichtbaar op de vernieuwde pedigrees. Ook het nieuwe EFS stamboek beschikt weer over deze software en de pedigrees worden standaard voorzien van dit percentage.

Een dringend advies luidt dan ook om zelfs kleine inteelt in het fokken te voorkomen. De zeldzame en zuivere voorraad van de Falabella paardjes is beperkt waardoor ieder individueel paardje van grote waarde  is, voor het in stand houden van dit unieke ras. In het belang van de merries is het niet toegestaan onder het 3de levensjaar te dekken, ook de hengsten mogen onder het 3de levensjaar niet ingezet worden voor de dekdienst.

Uiterlijk van een Falabella

Over het uiterlijk van een correct Falabella paardje zijn de volgende kenmerken beschreven:

 • In zijn oorsprong is een  Falabella paard, klein en zachtaardig, volgzaam voor mensen, goedmoedig met een gezond en sterk gestel.

 • De bouw van een Falabella paard is harmonieus, evenwichtig met een fijne botstructuur, slanke buik en botstructuur.

 •  De schouderhoogte van Falabella paarden boven de 3 jaar gemeten, varieert tussen de 70 en 86 cm, om hun kleine omvang te behouden wordt dit aangemerkt als een belangrijke fokdoelstelling.

 •  Het hoofd, heeft fijne en edele trekken, met grote expressieve ogen, een recht of licht gebogen slank edel voorhoofd.

 •  De kleine oortjes goed geplaatst, aandachtig, en gespitst een klein beetje puntig naar elkaar toe gebogen.

 •  Een slanke flexibele hals, voldoende gespierd en niet te diep in de borst.

 •  De schouderpartij met voldoende lengte, schuin met een goed ontwikkelde zichtbare schoft.

 •  De benen : voldoende lengte voor een vierkante bouw, goede ontwikkelde gewrichten, zonder weke koten, met goedgevormde smalle ovaalvormige hoeven.

 •  De lendenen zijn goed gespierd, waardoor het maken van goede overgangen zichtbaar is. De beweging ook met een actief voorbeen vanuit de schouder.

 •  Kroep en staart dienen lang, iets schuin in een vloeiende lijn vanaf het kruis, met een recht gedragen staart.

 •  De huid van een Falabella paard is dun en soepel

 •  De kleur van een Falalbella paard, hierbinnen zijn alle variaties mogelijk vaak zwart en bruin , maar je vindt ze in het volledige kleurenpallet vos, bont, palomino , pinto , grijs , appaloosa

 • Unieke verborgen kenmerken: In tegenstelling tot andere paardenrassen heeft het Falabella paardje zeventien wervels in plaats van achttien, en een paar ribben minder Het hart van de Falabella is iets groter in verhouding tot zijn lichaam in vergelijking met het paard van standaardmaat.

Sinds de ontdekking van dit bijzonder paardenras in het midden van de vorige eeuw hebben beroemde mensen dit magische Falabella paardje verworven :

Koning Juan Carlos van Spanje, wijlen koning Hoessein van Jordanië, de sultan van Brunei, Sheikh Mohammed en de Sheikh Hamdan bin Rashid Al Maktoum van Dubai, Paul McCartney van The Beatles en wijlen de Amerikaanse president John F Kennedy.

© Stal Jaegersrust | Realisatie Horsedesign.nl